Eendentrap op maat gemaakt

Faunatrappen op maat in Weert

Noodzaak voor faunatrappen op maat

Voor de gemeente Weert zijn er maatwerk faunavoorzieningen geprefabriceerd en ter plaatse gemonteerd. De maatwerk faunatrappen zijn gerealiseerd in de bassins aan de Kampershoek 2.0. Dit bassin dient als waterberging om oppervlaktewater van nabij gelegen logistieke panden op te vangen. Het water wordt vervolgens via ondergrondse structuren afgevoerd naar nabij gelegen oppervlaktewater. Het bassin is een afgesloten bak waardoor vooral eendenkuikens slecht of nauwelijks uit de bassins kunnen komen. De noodzaak van een faunatrap werd pijnlijk zichtbaar toen er bij laag water een koppel eendenkuikens vast kwamen te zitten in de bassins. De brandweer en dierenambulance zijn ter plaatse geweest en hebben de eenden uit het afgesloten bassin bevrijd.

Na de reddingsoperatie zijn er door de brandweer direct tijdelijke faunatrappen aangebracht. Vervolgens heeft HIP Groen de opdracht gekregen om definitieve eendentrappen aan de betonnen wanden te realiseren. Er is gebruik gemaakt van FSC gecertificeerde hardhouten planken met daarop latjes geschroefd om grip te creëren. De eendentrappen zijn op strategische plekken aangebracht, onder andere op de hoeken van de rechthoekige bassins en ertussen met een maximale afstand van circa 50 m.

Door het plaatsen van de faunatrappen voldoet de gemeente Weert aan de zorgplicht zoals opgenomen in de wet natuurbescherming (art 1.11, lid 1 en 2). HIP Groen helpt u graag om aan deze zorgplicht te voldoen. Naast de productie en leverantie van onze standaard eendentrappen, realiseren wij zoals in Weert ook maatwerk. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie en/of advies.

 

Reeëntrap aangelegd door HIP groen

Oplossing op maat: Reeëntrap

Voor de firma van Leeuwen GWW uit Harmelen hebben wij reeëntrappen geprefabriceerd en ter plaatse aangebracht. De reentrappen zijn te bekijken in Oudewater en Kockengen. De reeëntrappen zijn een maatwerk product en gefabriceerd in overleg met de opdrachtgever. De trappen in Kockengen zijn uitgevoerd in staal en composiet. De trappen in Oudewater aan de lange Linschoten zijn vanwege de natuurlijke uitstraling uitgevoerd in (FSC) hardhout. De trappen zijn ter plaatse aan de reeds aangebrachte oeverbescherming gemonteerd. Door grote en stevige griplatten aan te brengen is er voldoende grip voor de reeën om uit het water te klimmen.

De reeëntrappen zijn specifiek geplaatst in een gebied waar onder andere door jachtbeheerders regelmatig reeën gespot worden. De brandweer heeft in deze gebieden al meerdere keren uit moeten rukken om een ree uit het water te halen. De oeverkanten zijn te steil en er is onlangs een harde beschoeiing geplaatst. Hierdoor wordt het vrijwel onmogelijk voor de reeën om op eigen kracht uit het water te klimmen. De reeëntrappen zijn op strategische plekken geplaatst zoals in Oudewater vlakbij de locatie waar de reeën regelmatig gespot worden.

De reeën hebben niet het alléén recht op de trappen. Uiteraard bied het ook aan andere fauna de mogelijkheid om uit het water te klimmen. Voor de kleinere fauna zoals eenden en bijvoorbeeld ganzen hebben wij ook goedkopere en eenvoudiger uitgevoerde eendentrappen. Deze leveren wij in een aantal standaard maten uit voorraad. Toch liever iets anders op maat? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

RTV Utrecht schreef onlangs een artikel over de reeëntrappen in Oudewater. Het artikel is hier te lezen.

 

hip-groen-beschoeiing-delfland-lagebergsebos-2

Lage Bergse Bos – afwerking hardhout

Recreactieschap Rottemeren heeft dit voorjaar het plein in het Lage Bergse Bos opnieuw laten inrichten. Het Lage Bergse Bos is een belangrijke plek voor natuurrecreatie ten noorden van Rotterdam. Binnen het herinrichtingsplan is beschoeiing type Delfland geplaatst langs de delen van de vijveroever die begroeit zijn met beplanting. De beschoeiing is afgewerkt met een gording en dekplank van tropisch hardhout.

Beschoeiing Regentesseplantsoen HIP Groen

Beschoeiing Regentesseplantsoen – afwerking inslagdoppen

Project ‘Beschoeiing Regentesseplantsoen’ bestaat uit een composieten steiger en 335 meter beschoeiing.

De steiger en de beschoeiing is geplaatst door MULTI-TUIN en LANDSCHAP.

Dit keer een project waar gekozen is voor de optie met inslagdoppen.

Ook is er er gedacht aan de kleine waterdieren. Deze locatie is tevens voorzien van een 6-tal faunatrappen.