Bestrijd de rivierkreeft met de beschoeiing van HIP Groen!

Leestijd:

Als producent van kunststof beschoeiing begrijpen we de noodzaak om de invasieve rivierkreeft, afkomstig uit Amerika, onder controle te houden en bieden we een oplossing die helpt bij het beperken van de schade. Lees verder om meer te weten te komen over de Amerikaanse rivierkreeft en waarom onze beschoeiingsproducten, in combinatie met de juiste verwerking, voorkomen dat deze kreeft leidt tot de afkalving van kostbare oevers en de daaruit voortvloeiende desastreuze gevolgen.

De Amerikaanse rivierkreeft

De Amerikaanse rivierkreeft, ook wel bekend als de Procambarus clarkii, is een invasieve soort die oorspronkelijk afkomstig is uit Noord-Amerika. In de afgelopen decennia heeft deze kreeftensoort zich verspreid naar andere delen van de wereld, waaronder Europa en Azië. In de jaren 1980 is die voor het eerst gesignaleerd in Nederland en sindsdien heeft de populatie zich snel verspreid en is het een gevestigde invasieve soort geworden.

Gedrag en impact

De Amerikaanse rivierkreeft heeft een grote impact op de ecosystemen waarin hij leeft. Deze kreeften graven uitgebreide gangenstelsels in de oevers van waterwegen, zoals rivieren, kanalen en meren. Ze graven in de oevers om holletjes te maken waarin ze zich verschuilen en zich voeden. Het graven van deze gangen kan leiden tot erosie van de oever en het verzwakken van de stabiliteit van de oevers. Bovendien veroorzaken Amerikaanse rivierkreeften schade aan inheemse flora en fauna. Ze voeden zich met waterplanten, kikkerdril, kleine vissen en andere ongewervelde dieren. Deze voedselcompetitie kan nadelige gevolgen hebben voor inheemse soorten, die verdrongen kunnen worden door de rivierkreeften.

Wat betreft de activiteit en problematiek van de Amerikaanse rivierkreeft, zijn er bepaalde seizoenen waarin ze doorgaans actiever zijn. Over het algemeen zijn rivierkreeften het meest actief en problematisch tijdens de warmere maanden, van ongeveer mei tot september. Dit is het broedseizoen waarin de kreeften zich voortplanten en zich agressiever gedragen in hun zoektocht naar voedsel en schuilplaatsen. Tijdens deze periode kunnen ze intensiever graven en schade veroorzaken aan oevers, waterplanten en inheemse dieren. Het is dan ook belangrijk om tijdens deze actieve periode extra waakzaam te zijn en passende maatregelen te nemen om de impact van de Amerikaanse rivierkreeft te beperken.

Waarom is de Amerikaanse rivierkreeft problematisch?

De problemen veroorzaakt door de Amerikaanse rivierkreeft zijn te wijten aan de snelle verspreiding en het uitgebreide graafgedrag van deze soort. Omdat ze zich snel voortplanten en zich aanpassen aan verschillende omgevingen, zijn ze in staat om nieuwe gebieden te koloniseren en daar schade aan te richten. Hun graafactiviteiten kunnen leiden tot erosie, destabilisatie van de oevers en negatieve ecologische effecten.

Onze oplossing: duurzame beschoeiing

Het beschoeiingssysteem van HIP Groen is zorgvuldig geconstrueerd om effectieve bescherming te bieden tegen de schadelijke activiteiten van de Amerikaanse rivierkreeft. Door middel van een trilblok kan het schot gemakkelijk tot wel 30 cm de grond in worden getrild. Dit zorgt ervoor dat de rivierkreeft geen kans krijgt om zich onder het schot door te graven. Het kunststof paneel van het beschoeiingssysteem bestaat uit één ondoordringbaar geheel, dat tot wel 40 centimeter grond kan keren. Het gladde HDPE kunststof voorkomt dat de kreeft over de beschoeiing heen kan klimmen, waardoor een effectieve barrière wordt gecreëerd. Onder de waterlijn maken we gebruik van verticaal gedrukte, naaldhouten planken die de eigenschap hebben om uit te zetten wanneer ze zich volzuigen met water. Dit zorgt ervoor dat de kreeft geen doorgang kan vinden door de planken heen. Uit onderzoek is gebleken dat de rivierkreeft zich geen weg baant door het hout heen.

Met het beschoeiingssysteem van HIP Groen kunt u erop vertrouwen dat uw oevers en waterwegen beschermd zijn tegen de schade veroorzaakt door de Amerikaanse rivierkreeft. Onze constructie combineert het gemak van installatie met duurzame materialen die specifiek zijn ontworpen om de graafactiviteiten van de kreeft, vanuit het water, te weerstaan.

Het belang van de juiste vulling

Uit de resultaten van bovengenoemde studie blijkt tevens dat het gebruik van mengvullingen van veen, klei, los puin of grove houtsnippers vermengd met aarde, als opvulling van oevers, zeer bevorderlijk is voor de vestiging van de rode Amerikaanse rivierkreeft. Met name in de mengvullingen van grond met hout of los puin maken de kreeften graag gebruik van de harde structuren als fundament of beschutting voor hun eigen gangen.

Daarentegen blijkt een homogene opvulling van stevig aangedrukt, geklepeld hout (schors), een van de meest effectieve barrières tegen rivierkreeften. Deze structuur is zeer ondoordringbaar gebleken voor de kreeften. Bij HIP Groen raden we dan ook ten zeerste aan om deze specifieke opvulling van geklepeld hout te gebruiken, vooral in veengebieden. Niet alleen is dit een kosteneffectieve oplossing, maar het drijfvermogen van het hout voorkomt ook dat de grond verzakt en voorkomt daarmee de noodzaak van herhaalde aanvulling. Door te kiezen voor deze homogene opvulling biedt u een extra bescherming tegen de vestiging van de Amerikaanse rivierkreeft, waardoor de stabiliteit en integriteit van uw oevers behouden blijven.

Neem contact met ons op

Ontdek hoe wij u verder kunnen helpen! Neem vandaag nog contact met ons op en laat ons uw oevers beschermen tegen de schade veroorzaakt door de Amerikaanse rivierkreeft.

Meer informatie?

Bent u overtuigt van onze producten? Bekijk dan één van de onderstaande pagina’s of neem contact met ons op.

Volg ons op LinkedIn!

Contactformulier

Neem direct contact met ons op via onderstaand contactformulier. Wij reageren meestal binnen één werkdag.

De beller is sneller: +31 (0) 85 75 000 75

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.