Duurzame beschoeiing Gouda22

Duurzame beschoeiing voor de Gemeente Gouda

Ontwikkeld in samenwerking met gemeente Gouda

Gemeente Gouda kiest nog steeds voor de duurzame beschoeiingen van HIP Groen. In 2014 is deze duurzame beschoeiing type Gouda ontwikkeld in samenwerking met de gemeente. Gemeente Gouda is gesitueerd op een zeer laaggelegen veengebied. Normaal gesproken zou je natte voeten krijgen op deze veengronden. Door het verlagen van het grondwaterpeil is het echter mogelijk om in en rond Gouda te bouwen.

Hoger slootwaterpeil door veengrond

Veen bestaat van origine uit voornamelijk plantaardig materiaal. Als gevolg hiervan treedt vertering op. Echter zorgt water ervoor dat dit geremd kan worden. Dit omdat er weinig zuurstof in water zit wat bijdraagt aan het verteringsproces. Door het verlagen van het waterpeil komt er meer zuurstof bij, dus wordt het verteringsproces versneld. Hierdoor treedt veenoxidatie op en dus verzakking als gevolg. Dit is dan ook één van de redenen waarom slootpeilen in de gemeente Gouda zo hoog staan ten opzichte van naastgelegen land. Gemiddeld worden de beschoeiingen in gemeente Gouda circa 10-20 cm boven het waterpeil geplaatst. Meer is niet nodig, omdat waterpeilen door, onder andere gemalen, op een vast polderpeil beheerst worden.

Hoge beschoeiingsschotten met lange palen

De grondslag veen is een relatief slappe bodem soort. In Gouda worden dan ook hoge schotten toegepast met lange en stevige palen om voldoende kleefkracht in het veen te behalen. Door de slimme combinatie van PEFC gecertificeerd vurenhout en 100% gerecycled HDPE kunststof wordt een beschoeiing geplaatst die zo min mogelijk impact op de natuur heeft tijdens productie, maar wel een zo lang mogelijke levensduur in zijn functie behaalt. Het grootste deel van het schot zit onder water en bestaat hier uit vurenhout. Omdat er weinig tot geen zuurstof onder water zit wordt het hout niet aangetast en heeft het levensduur van 50 jaar en langer. Op de waterlijn en daarboven wordt in het schot gebruik gemaakt van 100% gerecycled HDPE wat bestand is tegen alle  weersomstandigheden. De combinatie zorgt voor een lange levensduur tegenover lage investeringskosten.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over onze producten? Bekijk dan één van de onderstaande pagina’s of neem contact met ons op.
Beschoeiingen | Faunatrappen | Afwerking op beschoeiingen
Volg ons op LinkedIn!

HIP-Groen-Leiden-Type-Gouda

Duurzame beschoeiing Gemeente Leiden

In het Stevenspark te Gemeente Leiden is HIP Groen beschoeiing type Gouda aangebracht. Door het innovatieve koppelsysteem is de nieuwe beschoeiing strak op de bestaande oeverlijn geplaatst zonder af te graven. Door de strakke plaatsing op de bestaande oeverlijn is er geen wateroppervlakte onttrokken. Dit is een plicht vanuit waterschappen om het waterbergende vermogen gelijk te houden.

Nog een groot voordeel is dat er na plaatsing zo minimaal mogelijk grond aangevuld hoeft te worden en er ook geen nazakingen zijn.

Snel en eenvoudige plaatsing

 

Twaalfmorgen-Reeuwijk-Beschoeiing

Reeuwijk

Mooie opdracht opgeleverd in recreatiegebied Twaalfmorgen aan de Reeuwijkse plassen. Voor stichting VEEN is er HIP Groen beschoeiing, type Gouda, met een hardhouten (FSC) afwerking.

Tienhoven-HIPgroen

Tienhoven

Slootweg beschoeiingen uit Groenekan plaatst HIP Groen beschoeiing voor een particuliere opdrachtgever in Tienhoven.
De oever is herhaaldelijk beschadigd door golfslag, om dit in de toekomst te voorkomen heeft men gekozen voor een duurzame oplossing.

Boskoop-beschoeiing-HIP-groen

Boskoop

Groener gaat het niet worden!
HIP Groen (leverancier) en Glas Groen (aannemer) uit Noordwijkerhout zorgen in Boskoop voor een duurzame oeverbescherming.
In opdracht van het Hoogheemraadschap Rijnland wordt hier 300 meter HIP geplaatst bij het Th. Braams gemaal.

Gouda-beschoeiing

Gouda

De van Gelder Groep is in Gouda begonnen met het plaatsen van HIP Groen beschoeiing.
Type “Gouda” (What’s in a name?) was ook al aan de andere oever gezet, nu komt er een combinatie met (houten) onderwaterbeschoeiing. Zo komt er meer ruimte voor flora en fauna.

Denekamp-HIPgroen-beschoeiing

Denekamp (Overijssel)

Voor het Waterschap Vechtstromen heeft HIP Groen beschoeiing geleverd voor een traject in Denekamp in het oosten van Twente.

De watergangen (20 m boven NAP) zijn hier van cruciaal belang voor de plaatselijke agrarische industrie en de waterwinning.

Door de vervanging van de oude beschoeiing voor HIP Groen is zijn deze weer voor langere tijd gewaarborgd als het gaat om oeverbescherming.

Krimpen aan den IJssel - beschoeiing

Krimpen aan den IJssel (Zuid-Holland)

In opdracht van de gemeente Krimpen aan den IJssel heeft HIP Groen beschoeiing geleverd aan de Fa. A. Molenaar uit Bergambacht.

Op twee locaties is de oude (houten) beschoeiing vervangen door combi-beschoeiing type Gouda.

Het Greenlabel van HIP Groen sluit mooi aan op de titel ”Groenste gemeente van Nederland” die Krimpen aan den IJssel dit jaar is geworden.