Verschil tussen 100% HDPE en Mixed kunststoffen

Leestijd:

Voor onze combi beschoeiingen gebruiken wij 100% gerecycled HDPE kunststof en bewust geen mix van verschillende (kunststoffen) recyclestromen. HDPE kunststof is bijvoorbeeld ook al aanzienlijk sterker dan mixed kunststoffen. In dit artikel lichten wij toe waarom we juist voor 100% HDPE kiezen en niet voor een mix van kunststoffen.

Geen mix van kunststoffen

Bij het mixen van verschillende soorten kunststof – zoals polypropyleen(PP) en polyethyleen(PE) – ontstaat er een verbinding die minder goed hecht dan bij gebruik van één gescheiden soort. Hierdoor zal het materiaal eerder zijn sterkte verliezen. Ook bij vorst ligt het zogenaamde glaspunt – het punt waarop het materiaal breekt – van 100% HDPE vele malen lager dan bij gemengde kunststoffen. Zeker bij spanningen als kruiend ijs is het belangrijk om te kunnen vertrouwen op de kracht van de beschoeiing. HDPE is al jaren beproefd, onder ander in het gebruik van drinkwaterleidingen. Het is bestand tegen temperaturen tot -80 graden Celsius. Dit hebben wij ook in de praktijk getest.

Om laagwaardigere kunststof soorten sterker te maken worden er veelal giftige additieven toegevoegd om toch voldoende sterkte te krijgen. Dit is nadelig bij eventueel hergebruik van het materiaal. Het toegepaste kunststof in de beschoeiing van HIP Groen is daarom van één soort, namelijk 100% gerecycled HDPE: de hoogste kwaliteit, zeer sterk en vorstbestendig. Door HDPE niet te mixen kan het tevens meerdere malen hergebruikt worden zonder sterkteverlies. Ook voldoet het product hiermee aan het terugdringen van gebruik van laagwaardige kunststoffen, dat wettelijk is vereist.

100% HDPE zuivere grondstof

Voor de beschoeiingen type Gouda en Delfland is bewust gekozen voor een recycle grondstof die vrijkomt bij de verwerking van nieuwe HDPE fabricaten: Post-Industrial Recyclate. De afvalstroom die vrijkomt bij productie is 100% zuiver HDPE. Hierdoor kan ook een constante kwaliteit en sterkte gegarandeerd worden in de productie van de schotten.

Afvalstromen die vrijkomen bij o.a. de inzameling van plastic uit huishoudens zijn niet zuiver en veelal een mix van verschillende soorten kunststof. Ook zit er in zekere mate een vervuiling aan deze mixed kunststoffen. Dit kan bestaan uit etensresten of chemische resten van huishoudelijke of cosmetische producten. Veelal wordt dit na de inzameling wel gewassen maar blijft er altijd een stukje restvervuiling over. De 100% zuivere HDPE grondstof heeft geen vervuiling en hoeft daardoor ook niet gewassen te worden. Dit heeft tevens een positief effect op de totale uitstoot die vrijkomt voor de vervaardiging van de schotten. Met het wassen van grondstoffen gaat immers veel energie en water verloren.

Zitten er Microplastics in HDPE kunststof?

Whitepaper HDPE kunststof

Voordelen 100% HDPE in combi-beschoeiing

Naast de betere duurzaamheid van HDPE kunststof beschoeiingen is het ook beter voor de natuur om te kiezen voor HIP Groen kunststof beschoeiingen. Het HDPE kunststof van de schotten wordt gemaakt van gerecycled kunststof. Verder wordt er voor de palen en onderkant van de schotten gebruik gemaakt van vurenhout uit duurzaam beheerde bossen in plaats van tropisch hardhout. Deze combi-beschoeiingen hebben dankzij deze combinatie een ontwerplevensduur van 50 jaar. Hardhouten beschoeiingen daarentegen worden ontworpen voor slechts 25 jaar. De duurzame beschoeiingen van HIP Groen gaan daardoor tot wel twee keer zo lang mee als een traditionele hardhouten beschoeiing.

Meer informatie?

Bent u overtuigt van onze producten? Bekijk dan één van de onderstaande pagina’s of neem contact met ons op.

Volg ons op LinkedIn!

Contactformulier

Neem direct contact met ons op via onderstaand contactformulier. Wij reageren meestal binnen één werkdag.

De beller is sneller: +31 (0) 85 75 000 75

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.