Getest: Hoe sterk is HDPE kunststof?

Leestijd:

Voor onze combi beschoeiingen maken wij gebruik van HDPE kunststof. Deze kunststofsoort heeft een hoge dichtheid van Polyetheen, waar ook de afkorting HDPE (High Density Poliethyleen) vandaan komt. Dankzij deze hoge dichtheid is het al algemeen bekend dat HDPE kunststof erg sterk is. Bovendien is deze kunststofsoort erg duurzaam. Wij hebben het HDPE kunststof dat wij gebruiken voor onze beschoeiingsschotten laten testen op hoe sterk het is.

Verschillende testen

Hoe sterk een materiaal is kan op meerdere manieren worden bepaald, doordat je op verschillende manieren kracht kunt uitoefenen op een materiaal. Wij hebben het HDPE kunststof getest op buigsterkte, treksterkte, stijfheid en slagvastheid.

Buigsterkte van HDPE kunststof

De buigsterkte van het HDPE kunststof is getest door middel van een drie-punt-buigtest. Met een buigtest wordt het materiaal op twee verhogingen gelegd, om er in het midden druk op uit te oefenen. De hoeveelheid kracht die het kost om het materiaal te breken is de buigsterkte, omschreven als MPa.

HDPE kunststof heeft een buigsterkte van 1100 MPa, wat ongeveer 7 keer zo sterk is als een tropisch hardhoutsoort met duurzaamheidsklasse 1. Dat wil dus zeggen dat het HDPE kunststof in een buigtest 7 keer zo veel kracht kan hebben als tropisch hardhout, wat een alternatief materiaal is om beschoeiingen mee te zetten.

HIP Groen 3 punts buigtest van Combischot

Doordat HDPE kunststof een hoge buigsterkte heeft is het een uitstekende optie voor beschoeiingen. De hoge buigsterkte zorgt er o.a. voor dat de beschoeiing tegen een stootje kan wanneer het wordt geplaatst. Ook wanneer er wat meer kracht voor nodig is om de beschoeiingen te plaatsen is dat met HDPE kunststof geen probleem.

Bovendien zorgt een hoge buigsterkte dat het kunststof goed bestand is tegen de druk die zich achter het schot opbouwt. Nadat een beschoeiing geplaatst is gaat de grond tegen het schot drukken. Op het moment dat er vanaf de oever meer druk op de grond komt, betekent dat ook dat de grond meer tegen het schot van HDPE kunststof drukt. Dankzij de hoge buigsterkte is het risico op doorbuigen van het beschoeiingschot minimaal.

Grafische weergave van trekkracht

Treksterkte van HDPE kunststof

De treksterkte is een aanduiding van hoeveel kracht ervoor nodig is om een materiaal ‘uit elkaar’ te trekken wanneer er van twee kanten lateraal aan het object wordt getrokken. Dit is dezelfde kracht die wordt uitgeoefend tijdens bijvoorbeeld touwtje trekken.

De treksterkte van HDPE kunststof is 24,6 MPa. Dit is minder dan bijvoorbeeld tropisch hardhout met duurzaamheidsklasse 1 (42 MPa), maar een stuk sterker dan andere kunststofsoorten. Kunststof dat gebruik maakt van LDPE (lage dichtheid Polyetheen) of PP (Polypropyleen), of een combinatie van beiden, heet namelijk een treksterkte dat rond de 10 MPa ligt.

De hogere treksterkte van HDPE kunststof beschoeiingsschotten draagt bij aan de hogere duurzaamheid van de beschoeiing.

Stijfheid van HDPE kunststof

De stijfheid geeft een indicatie van hoeveel kracht er nodig is  om het kunststof te vervormen. Hoe meer kracht er nodig is om een materiaal te vervormen, hoe minder gevoelig het materiaal zal zijn voor vervormingen door externe invloeden. Voor constructies die zo min mogelijk moeten bewegen is het belangrijk dat ze over voldoende stijfheid beschikken. Je wilt bijvoorbeeld niet dat een beschoeiing gaat buigen doordat de stijfheid te laag is.

Het HDPE kunststof heeft een stijfheid van 848 MPa. Dit is een stuk stijver dan kunststof dat gemaakt is van bijvoorbeeld LDPE en PP of een combinatie hiervan. Dat heeft namelijk een stijfheid van ongeveer 650 MPa, afhankelijk van de fabrikant en verhouding van de hoeveelheid LDPE ten opzichte van het PP. Je hebt met LDPE en PP een dus een stuk minder druk nodig om het materiaal te vervormen.

Slagvastigheid van HDPE kunststof

De slagvastheid van het HDPE kunststof is gemeten met de Izod Impact methode. De Izod impact test toont aan met hoeveel kracht er tegen een materiaal aan geslagen moet worden voordat het materiaal breekt. Een scheurtje in het materiaal is al voldoende om het als gebroken te behandelen. De slagkracht wordt hierbij gemeten aan de hand van de hoeveelheid druk die achter het slagobject gezet wordt, gemeten in MPa.

Grafische weergave van Izod

De slagvastheid van HDPE kunststof is 27,2 MPa, wanneer de Izod methode voor slagvastheid wordt gebruikt. 27,2 MPa is net zo veel druk als 272 bar. Dit is ongeveer net zo veel druk als 90 volgepompte autobanden.

Dankzij de hoge druk waartegen het HDPE beschoeiingsschot tegen bestand is, zal het schot niet snel breken wanneer er bijvoorbeeld recreatieschepen tegen het schot aan varen. Dit draagt bij aan de hoge duurzaamheid van HDPE kunststof beschoeiingen.

Het voordeel van HDPE kunststof beschoeiingen

Dankzij de superieure kwaliteiten van HDPE kunststof is het een uitstekende keus om beschoeiingsschotten mee te maken. In tegenstelling tot tropisch hardhout gaat het kunststof namelijk niet rotten en heeft het een hogere buigsterkte. Dit zorgt ervoor dat HDPE een langere functionele levensduur heeft dan tropisch hardhout.

Ook ten opzichte van LDPE en PP kunststof is HDPE de betere keus. Op alle vlakken is HDPE namelijk een sterker materiaal. HDPE is daardoor beter bestand tegen externe factoren, zoals gronddruk tegen de schotten,  stoten tegen de schotten en vorstbestendigheid.

Naast de betere duurzaamheid van HDPE kunststof beschoeiingen is het ook beter voor de natuur om te kiezen voor HIP Groen kunststof beschoeiingen. Het HDPE kunststof van de schotten wordt gemaakt van gerecycled kunststof. Verder wordt er voor de palen en onderkant van de schotten gebruik gemaakt van vurenhout uit duurzaam beheerde bossen in plaats van tropisch hardhout. Deze combi-beschoeiingen hebben een ontwerplevensduur van 50 jaar. Hardhouten beschoeiingen daarentegen worden ontworpen voor slechts 25 jaar.

Meer informatie?

Bent u overtuigt van onze producten? Bekijk dan één van de onderstaande pagina’s of neem contact met ons op.

Volg ons op LinkedIn!

Contactformulier

Neem direct contact met ons op via onderstaand contactformulier. Wij reageren meestal binnen één werkdag.

De beller is sneller: +31 (0) 85 75 000 75

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.