Faunatrappen als onderdeel van historisch monument
In het hart van Utrecht, langs de befaamde Utrechtse grachten, is een grootschalig faunaproject succesvol afgerond. HIP Groen heeft hierbij van begin tot eind een belangrijke rol heeft gespeeld. De Oudegracht en Nieuwegracht zijn nu voorzien van tientallen op maat gemaakte FUP’s (Fauna Uittreed Plaatsen) die speciaal zijn ontwikkeld voor deze historische monumenten. Als u ze nog niet hebt gezien, kunt u hieronder enkele afbeeldingen bekijken.
Projectfoto’s
Faunatrappen voor de biodiversiteit
Het project past in een groter plan om de biodiversiteit in het Utrechtse water te verbeteren. “Het is één van de maatregelen die we in en rond de grachten treffen om de biodiversiteit in het wervengebied – en daarmee de hele binnenstad – te verbeteren”, zegt wethouder Rachel Streefland.
De eendentrapjes, zoals in de Utrechtse grachten aangelegd, zijn van groot belang voor het behoud en de bevordering van biodiversiteit in stedelijke gebieden. Ze redden niet alleen jonge watervogels en andere dieren van verdrinkingsgevaar, maar bieden ook bescherming aan amfibieën, katten en egels die in het water terecht zijn gekomen. Deze faunatrappen zijn een cruciaal onderdeel van bredere inspanningen om de biodiversiteit te vergroten, zoals het bevorderen van waterplanten en het herstellen van historische structuren. Dit bevordert niet alleen de levensomstandigheden van diverse soorten dieren en planten, maar draagt ook bij aan de verbetering van de waterkwaliteit, wat essentieel is voor een gezondere en rijkere stedelijke omgeving. Het uiteindelijke doel is het creëren van een gevarieerde natuurlijke habitat in de stadswateren, wat de kwaliteit van het stadsleven verbetert en de ecologische waarde van het gebied verhoogt.