Alles over de vorstbestendigheid van HDPE kunststof

Leestijd:

HDPE kunststof is de basis van al onze beschoeiingen. Onze schotten bestaan uit een combinatie van HDPE kunststof en duurzaam geproduceerd vurenhout. Hiermee hebben de HIP Groen beschoeiingen een lange levensduur, wat kunststof beschoeiingen duurzamer maakt dan traditionele hardhouten beschoeiingen.

Hoe vorstbestendig is HDPE kunststof?

HDPE heeft als kenmerk dat het één van de meest vorstbestendige types kunststof is. Vorstbestendigheid van kunststof wordt gemeten aan de hand van de glastemperatuur. Dit is de temperatuur waarop het materiaal zó koud wordt dat het zijn vorm niet meer behoudt. Ook bij temperaturen die dicht in de buurt van de glastemperatuur liggen, is de kans op schade bij inslag ook groter. Voor HDPE kunststof ligt dit punt op -120 graden Celsius. Bij een temperatuur van -90 graden is HDPE kunststof dicht genoeg bij de glastemperatuur om kapot te gaan wanneer er bijvoorbeeld met een hamer op wordt geslagen.

Voordelen van de hoge vorstbestendigheid van HDPE

De hoge vorstbestendigheid is heeft een aantal praktische voordelen bij het gebruik van HDPE kunststof voor beschoeiingen. Allereerst is het dankzij de zeer lage glastemperatuur altijd mogelijk om onze kunststof beschoeiingen te plaatsen, zelfs bij extreme kou. Tijdens het plaatsen wordt namelijk regelmatig veel kracht uitgeoefend op de schotten, waarbij het materiaal intact moet blijven. Stilstaan in de winterperiode is daarom niet aan de orde. Een warm waterpak is wel aan te raden!

De winter is bovendien hét seizoen om beschoeiingen te plaatsen. Doordat de vogels gedurende de winter niet broeden, zijn er geen belemmeringen om een beschoeiing te plaatsen. Bovendien is de grond vaak harder in de winter, waardoor het makkelijker is om de beschoeiing te plaatsen zonder het omliggende groen te vernielen. Verder is de vorstbestendigheid ook belangrijk wanneer de beschoeiing eenmaal in het water staat. Bij lage temperaturen moet de oeverbescherming namelijk bestand zijn tegen eventuele impact tijdens onderhoudswerkzaamheden of de kracht van kruiend ijs. Een lage vorstbestendigheid kan leiden tot beschadigde beschoeiingen na een periode van vorst, wat weer reparaties met zich meebrengt.

Onze HDPE kunststof beschoeiing houdt bij vorst zelfs het gewicht van een trekker, zonder te breken of vervormen.

Hoe verhoudt HDPE kunststof zich ten opzichte van andere kunststoffen?

HDPE is één van de meest vorstbestendige types kunststof. De enige kunststof die een hogere vorstbestendigheid heeft is PDMS, maar dit wordt met name in siliconen gebruikt. Van alle ‘harde’ kunststoffen die toegepast kunnen worden op beschoeiingen heeft HDPE de laagste glastemperatuur. De onderstaande temperaturen zijn de temperaturen waarop het materiaal zijn vorm niet behoudt wanneer er druk op uit wordt geoefend. Bij deze temperaturen wordt het daarom afgeraden om het materiaal te transporteren of te verwerken, om schade te voorkomen.

  • HDPE: -120 tot -90 graden Celsius
  • LDPE: -110 tot -25 graden Celsius
  • PP: -20 graden Celsius
  • pet: 69 tot 75 graden Celsius

Meer weten over de verschillen tussen HDPE en LDPE? Lees ons blog waarin wij de verschillen tussen HDPE en LDPE uitleggen.

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Meer informatie?

Bent u overtuigt van onze producten? Bekijk dan één van de onderstaande pagina’s of neem contact met ons op.

Volg ons op LinkedIn!

Contactformulier

Neem direct contact met ons op via onderstaand contactformulier. Wij reageren meestal binnen één werkdag.

De beller is sneller: +31 (0) 85 75 000 75

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.