Vorst beschoeiing

Alles over de vorstbestendigheid van HDPE kunststof

HDPE kunststof is de basis van al onze beschoeiingen. Onze schotten bestaan uit een combinatie van HDPE kunststof en duurzaam geproduceerd vurenhout. Hiermee hebben de HIP Groen beschoeiingen een lange levensduur en zijn kunststof beschoeiingen duurzamer dan traditionele hardhouten beschoeiingen.

Hoe vorstbestendig is HDPE kunststof?

HDPE heeft als kenmerk dat het één van de meest vorstbestendige types kunststof is. Vorstbestendigheid van kunststof wordt gemeten aan de hand van de glastemperatuur. Dit is de temperatuur waarop het materiaal zo koud wordt dat het niet meer zijn vorm behoudt. Bij temperaturen die iets hoger zijn, maar wel in de buurt van de glastemperatuur is de kans op schade bij inslag ook groter. Voor HDPE kunststof ligt dit punt op -120 graden Celsius. Bij een temperatuur van -90 graden is HDPE kunststof dicht genoeg bij de glastemperatuur om kapot te gaan wanneer er bijvoorbeeld met een hamer op wordt geslagen.

Voordelen van de hoge vorstbestendigheid van HDPE

De hoge vorstbestendigheid is heeft een aantal praktische voordelen bij het gebruik van HDPE kunststof voor beschoeiingen. Allereerst is het dankzij de zeer lage glastemperatuur altijd mogelijk om onze kunststof beschoeiingen te plaatsen, zelfs bij extreme kou. Tijdens het plaatsen wordt namelijk regelmatig veel kracht uitgeoefend op de schotten, waarbij de vorm dus wel behouden moet worden.

De winter is bovendien hét seizoen om beschoeiingen te plaatsen. Doordat de vogels gedurende de winter niet broeden, zijn er geen belemmeringen om een beschoeiing te plaatsen. Bovendien is de grond vaak harder in de winter, waardoor het makkelijker is om de beschoeiing te plaatsen. Het is daarom wel extra belangrijk dat de beschoeiing bestand is tegen de kou, anders kan de beschoeiing kapot gaan tijdens het plaatsen.

Verder is de vorstbestendigheid ook belangrijk wanneer de beschoeiing in het water staat. Bij lage temperaturen moet de oeverbescherming namelijk wel bestand zijn tegen eventuele stoten. Een lage vorstbestendigheid kan leiden tot beschadigde beschoeiingen na een periode van vorst, wat weer reparaties met zich meebrengt.

Vorst test HIP Groen beschoeiing
Onze HDPE kunststof beschoeiing houdt bij vorst zelfs het gewicht van een trekker, zonder te breken of vervormen.

Hoe verhoudt HDPE kunststof zich ten opzichte van andere kunststoffen?

HDPE is één van de meest vorstbestendige types kunststof. De enige kunststof die een hogere vorstbestendigheid heeft is PDMS, maar dit wordt met name in siliconen gebruikt. Van alle ‘harde’ kunststoffen die toegepast kunnen worden op beschoeiingen heeft HDPE de laagste glastemperatuur. De onderstaande temperaturen zijn de temperaturen waarop het materiaal niet zijn vorm behoudt wanneer er druk op uit wordt geoefend.

  • HDPE: -120 tot -90 graden Celsius
  • LDPE: -110 tot -25 graden Celsius
  • PP: -20 graden Celsius
  • pet: 69 tot 75 graden Celsius

Meer weten over de verschillen tussen HDPE en LDPE? Lees ons blog waarin wij de verschillen tussen HDPE en LDPE uitleggen.

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!


    Comments for this post are closed.