Duurzame beschoeiing voor Gemeente Gouda

Ontwikkeld in samenwerking met gemeente Gouda

Gemeente Gouda kiest nog steeds voor de duurzame beschoeiingen van HIP Groen. In 2014 is deze duurzame beschoeiing type Gouda ontwikkeld in samenwerking met de gemeente. Gemeente Gouda is gesitueerd op een zeer laaggelegen veengebied. Normaal gesproken zou je natte voeten krijgen op deze veengronden. Door het verlagen van het grondwaterpeil is het echter mogelijk om in en rond Gouda te bouwen.

Hoger slootwaterpeil door veengrond

Veen bestaat van origine uit voornamelijk plantaardig materiaal. Als gevolg hiervan treedt vertering op. Echter zorgt water ervoor dat dit geremd kan worden. Dit omdat er weinig zuurstof in water zit wat bijdraagt aan het verteringsproces. Door het verlagen van het waterpeil komt er meer zuurstof bij, dus wordt het verteringsproces versneld. Hierdoor treedt veenoxidatie op en dus verzakking als gevolg. Dit is dan ook één van de redenen waarom slootpeilen in de gemeente Gouda zo hoog staan ten opzichte van naastgelegen land. Gemiddeld worden de beschoeiingen in gemeente Gouda circa 10-20 cm boven het waterpeil geplaatst. Meer is niet nodig, omdat waterpeilen door, onder andere gemalen, op een vast polderpeil beheerst worden.

Hoge beschoeiingsschotten met lange palen

De grondslag veen is een relatief slappe bodem soort. In Gouda worden dan ook hoge schotten toegepast met lange en stevige palen om voldoende kleefkracht in het veen te behalen. Door de slimme combinatie van PEFC gecertificeerd vurenhout en 100% gerecycled HDPE kunststof wordt een beschoeiing geplaatst die zo min mogelijk impact op de natuur heeft tijdens productie, maar wel een zo lang mogelijke levensduur in zijn functie behaalt. Het grootste deel van het schot zit onder water en bestaat hier uit vurenhout. Omdat er weinig tot geen zuurstof onder water zit wordt het hout niet aangetast en heeft het levensduur van 50 jaar en langer. Op de waterlijn en daarboven wordt in het schot gebruik gemaakt van 100% gerecycled HDPE wat bestand is tegen alle  weersomstandigheden. De combinatie zorgt voor een lange levensduur tegenover lage investeringskosten.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over onze producten? Bekijk dan één van de onderstaande pagina’s of neem contact met ons op.
Beschoeiingen | Faunatrappen | Afwerking op beschoeiingen
Volg ons op LinkedIn!

Hip groen medewerker

Schakel ons in!

Bent u benieuwd naar onze gratis opstartservice of heeft u advies nodig? Wij zorgen voor een vliegende start tijdens de werkvoorbereiding of uitvoering van uw project.

Contactformulier

Neem direct contact met ons op via onderstaand contactformulier. Wij reageren meestal binnen één werkdag.

De beller is sneller: +31 (0) 85 75 000 75

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.