HIP Groen maakt gebruik van duurzame materialen waaronder Europees naaldhout en gerecycled plastic. Dit doen we om onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Hieronder worden er een 3-tal toegelicht die in de producten gebruikt worden.

100% gerecycled HDPE

HIP Groen schotten HDPE

Wat je ook doet, doe het goed! Vanuit dit oogpunt heeft HIP Groen gekozen om kunststof afval, in dit geval HDPE, te gebruiken voor de aanleg van beschoeiingen.

Na het inzamelen van kunststof afval zijn er diverse methodes om het kunststof te verwerken. Het meest milieuvriendelijkste manier om kunststof te verwerken is de methode van mechanisch hergebruik. Hierbij wordt het materiaal gezuiverd, gesmolten en opnieuw toegepast als grondstof voor kunststofproducten.

Omdat HIP Groen zelf ook duurzame materialen gebruikt werken wij mee aan recycling. De reststukken kunnen bij HIP Groen ingeleverd worden waarna deze op de juiste manier verwerkt worden.

HIP Groen HDPE

Europees naaldhout

duurzame materialen | HIP Groen hout

Voor buitengebruik wordt er vaak gebruikt gemaakt van hardhout uit bijvoorbeeld Zuid-Amerika. HIP Groen kiest voor Europees naaldhout.

Het grote voordeel van Europees hout is dat het product geen grote afstanden hoeft af te leggen. Door minder transport wordt het milieu minder belast.

Al het hout dat gebruikt wordt heeft een duurzaamheidslabel. Dit geeft de zekerheid dat het bos duurzaam en ecologisch verantwoord beheerd wordt.

Onder water blijft vurenhout constructief sterk. Een bekend voorbeeld zijn de heipalen van het 'Paleis op de Dam'. Dit gebouw is 350 jaar geleden op houten palen gebouwd en staat nog steeds recht. Voor de beschoeiingen van HIP Groen is dit onderzocht door SHR. SHR is een kennis- en adviespartner betreffende houtsoorten, materiaalkeuze en verwerking. Zij hebben op 17 maart 2015 een onderzoeksrapport uitgegeven die onderstaand is te downloaden.

Zie hier voor meer informatie betreffende duurzaam bosbeheer.