HIP Groen maakt gebruik van duurzame materialen waaronder Europees naaldhout en gerecycled plastic. Dit doen we om onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Hieronder worden er een 3-tal toegelicht die in de producten gebruikt worden.

100% gerecycled HDPE

HIP Groen schotten HDPE

Wat je ook doet, doe het goed! Vanuit dit oogpunt heeft HIP Groen gekozen om kunststof afval, in dit geval HDPE, te gebruiken.

Na het inzamelen van kunststof afval zijn er diverse methodes om het kunststof te verwerken. Het meest milieuvriendelijkste manier om kunststof te verwerken is de methode van mechanisch hergebruik. Hierbij wordt het materiaal gezuiverd, gesmolten en opnieuw toegepast als grondstof voor kunststofproducten.

Omdat HIP Groen zelf ook duurzame materialen gebruikt werken wij mee aan recycling. De reststukken kunnen bij HIP Groen ingeleverd worden waarna deze op de juiste manier verwerkt wordenn.

Voor recycling van kunststof zie bijvoorbeeld Wikipedia of een recyclingsschema bij Heroes plastic.

HIP Groen HDPE

Europees naaldhout

duurzame materialen | HIP Groen hout

Voor buitengebruik wordt er vaak gebruikt gemaakt van hardhout uit bijvoorbeeld Zuid-Amerika. HIP Groen kiest voor Europees naaldhout.

Het grote voordeel van Europees hout is dat het product geen grote afstanden hoeft af te leggen. Door minder transport wordt het milieu minder belast.

Al het hout dat gebruikt wordt heeft een duurzaamheidslabel. Dit geeft de zekerheid dat het bos duurzaam en ecologisch verantwoord beheerd wordt.

Onder water blijft vurenhout constructief sterk. Een bekend voorbeeld zijn de heipalen van het 'Paleis op de Dam'. Dit gebouw is 350 jaar geleden op houten palen gebouwd en staat nog steeds recht. Voor de beschoeiingen van HIP Groen is dit onderzocht door SHR. SHR is een kennis- en adviespartner betreffende houtsoorten, materiaalkeuze en verwerking. Zij hebben op 17 maart 2015 een onderzoeksrapport uitgegeven die onderstaand is te downloaden.

Zie hier voor meer informatie betreffende duurzaam bosbeheer.

Bamboe

HIP Groen dekplank bamboe

Een ander duurzaam alternatief voor hardhout is bamboe.

Bamboe is buitengewoon ecologisch verantwoord. Ter vergelijk: traditionele houtsoorten hebben 50 tot 120 jaar nodig een om na kap te herstellen. Bamboe daarentegen kan al na 3 tot 5 jaar geoogst en verwerkt worden. Dit kan omdat de wortels van de bamboeplant na het oogsten scheuten blijven geven. Een goed beheerd bamboebos blijft dus altijd evenveel CO2 opnemen. Bovendien neemt bamboe 4x meer CO2 op dan hout en geeft 35% meer zuurstof af. De dichte wortelstructuur houdt erosie tegen. Bamboebos groeit razendsnel en blijft bijdragen aan een gezond ecosysteem.

Om van bamboestengels een mooie plank te maken wordt het materiaal geperst waardoor er een hoge dichtheid verkregen wordt. En om de bacteri├źn en schimmels te doden wordt bamboe ook verhit.

Daarnaast heeft een bamboe plank de eigenschap dat het niet 'werkt' bij temperatuurverschillen. Ideaal dus voor een dekplank op onder andere de HIP Groen® beschoeiing.