Wat is het verschil tussen damwand en beschoeiing?

Leestijd:

Wanneer het gaat om het beschermen van oevers en het keren van grond, worden regelmatig verschillende termen door elkaar gebruikt. Dit kan verwarring opleveren. In de volksmond wordt ‘beschoeiing’ vaak als containerbegrip gebruikt voor alle grondkerende constructies aan het water. Andere veelgebruikte termen zijn: waterkering, grondkering, keermuur of keerwand. Dit zijn stuk voor stuk definities voor waterbouwkundige constructies die een niveauverschil overbruggen tussen een waterlichaam en een hoger gelegen maaiveld. Een geschiktere algemene term is simpelweg ‘oeverbescherming’.

Wat is het verschil tussen damwand en beschoeiing?

Het verschil tussen een damwand en een beschoeiing

Eenvoudigweg zijn er twee typen oeverbescherming te onderscheiden: beschoeiing en damwand. De beschoeiing bestaat uit horizontale, opgeklampte schotten in combinatie met een palenrij. Damwanden zijn anders geconstrueerd en bestaan uit verticale planken met een messing-en-groefverbinding die onderling verbonden zijn.

Beschoeiingen zijn bestemd voor lichte oeverconstructies. Dit type oeverbescherming wordt vaak toegepast in tuinen, langs vijvers en sloten, waar het hoogteverschil meestal niet meer dan 0,7 meter bedraagt. Een beschoeiing heeft als primair doel om te voorkomen dat de oever afkalft in het water. Wanneer het maaiveld hoger ligt en de gronddruk toeneemt, is een damwand noodzakelijk. Een damwand heeft een kerende functie en biedt extra ondersteuning en stabiliteit. Omdat damwandplanken grote lengtes kunnen bereiken en fors dikker zijn dan beschoeiingen, genereren ze een grotere draagkracht. Daarom kan een damwand doorgaans meer grond keren dan een beschoeiing.

Keuze tussen Beschoeiing of Damwand

De keuze tussen een beschoeiing en een damwand hangt sterk af van de specifieke omstandigheden van de locatie. Als de oever zijn structuur verliest en er geen ruimte is voor een natuurvriendelijk verloop, kan een beschoeiing de geschikte uitkomst bieden. Wanneer er echter sprake is van een groter hoogteverschil of nabijgelegen infrastructuur, is een damwand sterk aan te raden. Zo voorkom je namelijk dat er verzakking optreedt wat resulteert in onvoorziene kosten nadien. Een onjuiste materiaalkeuze of plaatsing kan dus verstrekkende gevolgen hebben voor de levensduur van de constructie. Het is daarom belangrijk om een professional in te schakelen voor de leverantie en installatie van zowel beschoeiingen als damwanden.

Meer informatie?

Bent u overtuigt van onze producten? Bekijk dan één van de onderstaande pagina’s of neem contact met ons op.

Volg ons op LinkedIn!

Contactformulier

Neem direct contact met ons op via onderstaand contactformulier. Wij reageren meestal binnen één werkdag.

De beller is sneller: +31 (0) 85 75 000 75

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.