Er komt veel kijken bij het selecteren van het juiste soort materiaal voor beschoeiingen. Een grondige afweging van verschillende factoren is noodzakelijk om een doeltreffende en duurzame beschoeiingsoplossing te realiseren. Om een breder begrip te krijgen van de verschillende materiaalsoorten en toepassingen van beschoeiing hebben we deze korte blog geschreven met veelgestelde vragen.
Welke Soorten Beschoeiing zijn er?
Beschoeiingen zijn van onmisbare waarde bij waterbouwkundige projecten. Afhankelijk van de situatie kunnen beschoeiingen in diverse soorten en maten voorkomen. Veelvoorkomende materialen waaruit beschoeiingen worden vervaardigd zijn hout, kunststof, staal en beton. Omgevingsfactoren zoals waterconditie, bodemgesteldheid en esthetische voorkeuren spelen een cruciale rol bij de keuze van een geschikt materiaal voor een beschoeiing.
In de meeste gevallen dient de beschoeiing als grondkering, waterkering of golfkering. Wanneer het terrein achter de beschoeiing niet te zwaar belast wordt door hoge gronddruk of nabijgelegen infrastructuur, volstaat in de meeste gevallen het traditionele paal-schot systeem. Desgewenst met verankering om de constructiesterkte te vergroten. Het traditionele paal-schot systeem is bovendien de meest gangbare en kostenefficiënte beschoeiingssoort. Vaak bestaat dit soort beschoeiing uit hout of kunststof. Houten beschoeiing heeft een natuurlijke uitstraling, maar is snel aan vervanging toe. Kunststof beschoeiing daarentegen is veel duurzamer vanwege zijn dubbele levensduur, maar heeft een hoger prijskaartje. HIP Groen adviseert daarom een combischot van kunststof en naaldhout. Dit type beschoeiing heeft zowel lage aanschafkosten als lage milieukosten en is daarom de meest aantrekkelijk optie in zijn soort.
Wat is het beste Hout voor Beschoeiing?
Veel waterbouwkundigen zweren bij hardhout voor de toepassing in beschoeiingen. Houtsoorten als Azobe en Angelim Vermelho staan bekend om zijn harde, dichte structuur die ondoordringbaar is gebleken voor vocht. Daardoor vertraagt het rottingsproces aanzienlijk, in tegenstelling tot zachte naaldhout soorten. Desondanks begeeft de beschoeiing van hardhout het na 25 jaar. Bijna elke hardhouten beschoeiing wordt gecombineerd met naaldhouten planken onder de waterlijn. Dit is mogelijk vanwege het ontbreken van zuurstof onder water, waardoor er geen houtrot kan ontstaan. Ditzelfde principe kan worden toegepast met kunststof in combinatie met naaldhout. HDPE-kunststof is een beproefde kunststofsoort in de waterbouw, met een levensduur van minstens 50 jaar. Wanneer je kunststof op de juiste manier combineert met naaldhouten planken, heb je een duurzame, kostenbesparende beschoeiing, met een ongeëvenaarde constructiesterkte.