Welke soorten beschoeiingen zijn er?

Leestijd:

Er komt veel kijken bij het selecteren van het juiste soort materiaal voor beschoeiingen. Een grondige afweging van verschillende factoren is noodzakelijk om een doeltreffende en duurzame beschoeiingsoplossing te realiseren. Om een breder begrip te krijgen van de verschillende materiaalsoorten en toepassingen van beschoeiing hebben we deze korte blog geschreven met veelgestelde vragen.

Welke Soorten Beschoeiing zijn er?

De beste soort beschoeiing bestaat uit een combinatie van kunststof en naaldhout.

Beschoeiingen vormen een essentieel onderdeel van waterbouwkundige projecten en kunnen worden vervaardigd uit diverse materialen, waaronder hout, beton, staal en kunststof. De keuze van het materiaal hangt af van omgevingsfactoren zoals watercondities, bodemgesteldheid en esthetische voorkeuren. Daarom is het juiste materiaal van essentieel belang bij het bouwen van een functionele beschoeiing. Houten beschoeiingen hebben bijvoorbeeld een natuurlijke uitstraling, maar zijn snel aan vervanging toe. Kunststof beschoeiing daarentegen is veel duurzamer en gaat langer mee, maar heeft een hoger prijskaartje. Wij adviseren een combischot van kunststof en naaldhout. Dit type beschoeiing heeft zowel lage aanschafkosten als lage milieukosten en is daarom de meest aantrekkelijk optie in zijn soort.

Wat is het verschil tussen damwand en beschoeiing?

Welke soorten beschoeiing zijn er?

Eenvoudigweg zijn er twee soorten grondkeringen, namelijk opgeklampte beschoeiingsschotten of damwanden die bestaan uit verticale planken met een messing-en-groefverbinding. Voor lichte oeverconstructies kan een beschoeiing voldoende zijn om de grond te keren. Een beschoeiing heeft als primair doel om grond te keren en te voorkomen dat de oever afkalft in het water. Wanneer het maaiveld hoger gelegen is en de gronddruk toeneemt kan een damwand noodzakelijk zijn. Een damwand biedt extra ondersteuning en stabiliteit. De constructie van een damwand bestaat uit lange, verticale planken die onderling verbonden zijn. Omdat deze planken grote lengtes kunnen bereiken en fors dikker zijn dan beschoeiingen, bieden ze een grotere draagkracht. Daarom kan een damwand meer grond keren dan een beschoeiing.

Wat is het beste Hout voor Beschoeiing?

Het beste houtsoort voor de toepassing in beschoeiing is naaldhout.

Veel waterbouwkundigen zweren bij hardhout voor de toepassing in beschoeiingen. Houtsoorten als Azobe en Angelim Vermelho staan bekend om zijn harde, dichte structuur die ondoordringbaar is gebleken voor vocht. Daardoor vertraagt het rottingsproces aanzienlijk, in tegenstelling tot zachte naaldhout soorten. Desondanks begeeft de beschoeiing van hardhout het na 25 jaar. Bijna elke hardhouten beschoeiing wordt gecombineerd met naaldhouten planken onder de waterlijn. Dit is mogelijk vanwege het ontbreken van zuurstof onder water, waardoor er geen houtrot kan ontstaan. Ditzelfde principe kan worden toegepast met kunststof in combinatie met naaldhout. HDPE-kunststof is een beproefde kunststofsoort in de waterbouw, met een levensduur van minstens 50 jaar. Wanneer je kunststof op de juiste manier combineert met naaldhouten planken, heb je een duurzame, kostenbesparende beschoeiing, met een ongeëvenaarde constructiesterkte.

Contactformulier

Neem direct contact met ons op via onderstaand contactformulier. Wij reageren meestal binnen één werkdag.

De beller is sneller: +31 (0) 85 75 000 75

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.