Een beschoeiing werkt als een soort schutting voor het water. Daarmee is een beschoeiing in essentie een constructie die dient om de oever van een waterlichaam te beschermen en erosie tegen te gaan. Het doel is om de grond aan de waterkant te stabiliseren en te voorkomen dat deze wordt weggespoeld door golven, stroming of getijden.
De basis van een beschoeiing bestaat uit verticale palen die stevig in de grond zijn verankerd. Deze palen dienen als onmisbaar frame voor de beschoeiing en geven de constructie de nodige draagkracht. De palen worden gecombineerd met horizontale planken. De planken vormen een schot die een barrière creëert tussen het water en de aangrenzende grond.
Hoe diep moet een beschoeiing?
Zorg er altijd voor dat het schot stevig in de vaste bodem wordt gedrukt om te voorkomen dat de grond onder de beschoeiing wegspoelt en verzakt. Bij het plaatsen van beschoeiing volgen we doorgaans de volgende richtlijn: 1/3 van de paallengte boven de grond en 2/3 onder de grond. Stel dat de hoogte van de te keren grond 100 cm is, worden palen van 300 cm aanbevolen.
De dikte van de palen wordt bepaald op basis van de gronddruk. We hebben standaard palen van 85 en 95 mm op voorraad voor onze oeverconstructies. Deze afmetingen zijn zorgvuldig gekozen om een stabiele en duurzame beschoeiing te waarborgen.
Hoe voorkomt een beschoeiing erosie?
De beschoeiing werkt op verschillende manieren om erosie te voorkomen. Ten eerste fungeert het als een fysieke barrière die de kracht van golven en stroming vermindert, waardoor direct contact met de oever vermindert. Ten tweede helpt het de bodem op zijn plaats te houden door de grond tegen te houden en te voorkomen dat het wegspoelt.
Welke soorten beschoeiingen zijn er?
Een beschoeiing kan worden gemaakt van verschillende materialen, zoals hout, beton, staal of kunststof, afhankelijk van de specifieke behoeften en omgevingsfactoren. Voor lichte oeverconstructies is een beschoeiing voldoende om de grond te keren. Als het maaiveld hoger gelegen is en de gronddruk toeneemt is een damwand noodzakelijk. De keuze van materialen is essentieel bij het bouwen van een beschoeiing. Houten beschoeiingen hebben bijvoorbeeld een natuurlijke uitstraling, maar zijn snel aan vervanging toe. Het selecteren van het juiste materiaal hangt af van factoren zoals watercondities, bodemgesteldheid en esthetische voorkeuren.
Wat is de beste beschoeiing?
Veel waterbouwkundigen zweren bij hardhout. Loofhout staat bekend om zijn harde, dichte structuur die ondoordringbaar is gebleken voor vocht. Daardoor vertraagt het rottingsproces aanzienlijk, in tegenstelling tot zachte naaldhout soorten. Desondanks begeeft de beschoeiing van hardhout het na 25 jaar. Bijna elke hardhouten beschoeiing wordt gecombineerd met naaldhouten planken onder de waterlijn. Dit is mogelijk vanwege het ontbreken van zuurstof onder water, waardoor er geen houtrot kan ontstaan. Ditzelfde principe kan worden toegepast met kunststof in combinatie met naaldhout. HDPE-kunststof is een beproefde kunststofsoort in de waterbouw, met een levensduur van minstens 50 jaar. Wanneer je kunststof op de juiste manier combineert met naaldhouten planken, heb je een duurzame, kostenbesparende beschoeiing, met een ongeëvenaarde constructiesterkte.