Hoe werkt een beschoeiing?

Leestijd:

Beschoeiingen zijn binnen het Nederlands landschap een essentieel onderdeel. Met beschoeiingen beschermen we onze oevers en houden we controle over de watergangen. HIP Groen is een innovatieve producent van duurzame beschoeiingen die op steeds meer plekken in het land langs de waterlijn zichtbaar zijn. Wij laten u graag kennis maken met deze grond kerende constructies en de werking ervan.

Wat is een beschoeiing?

Een beschoeiing is een grond kerende constructie van schotten die wordt gebruikt om een ​​oever of waterkant te beschermen tegen erosie, golfkrachten en andere externe invloeden. Op plekken waar geen ruimte is voor een natuurvriendelijke overgang van water naar land, is een beschoeiing noodzakelijk om de gronddruk op te vangen. Door een beschoeiing aan te leggen wordt voorkomen dat de grond wegspoelt of verzakt. Dit waarborgt de stabiliteit van de omgeving.

Wat is de functie van een beschoeiing?

Erosiepreventie: Het primaire doel van een beschoeiing is het voorkomen van erosie aan de waterkant. Door de combinatie van verticale palen en een horizontaal schot wordt de oever gestabiliseerd en wordt er als het ware een beschermmuur aangebracht tussen het water en de oever. Deze wand is essentieel om te voorkomen dat de grond wegspoelt door de kracht van het water.

Bescherming tegen waterkrachten en gronddruk: Beschoeiingen bieden bescherming tegen verschillende waterkrachten, zoals golven, stroming en getijden. Ze fungeren als een buffer en absorberen de impact van deze krachten. Aan de andere kant heeft de beschoeiing een grondkerende werking waardoor de aangrenzende grond niet afkalft. De gronddruk neemt toe als de oever grenst aan een verharde weg of bebouwing. Om deze kracht op te vangen dient de beschoeiing verankert te worden in de grond.

Duurzaamheid en levensduurverlenging: Door de structurele integriteit van de oever te behouden, dragen beschoeiingen bij aan de duurzaamheid van waterkanten. Ze verlengen de levensduur van aangrenzende infrastructuren, zoals tuinen, paden of gebouwen door verzakking te voorkomen.

Waaruit bestaat een beschoeiing?

Verticale palen: De basis van een beschoeiing wordt gevormd door verticale palen die diep in de grond verankerd zijn. Deze palen dienen als het onmisbare frame van de beschoeiing en bieden de nodige stabiliteit en draagkracht. Het verankeren van de palen in de grond is essentieel om de beschoeiing te funderen. De dikte en lengte van de palen worden afgestemd op de gronddruk en grondsoort.

Opgeklampte planken: De verticale palen worden gecombineerd met horizontale planken. Deze planken vormen een schot dat fungeert als een effectieve barrière tussen het water en de aangrenzende grond. Door deze horizontale planken ontstaat een solide bescherming tegen erosie. Ze voorkomen dat golven en stroming direct invloed hebben op de oever. HIP Groen combineert naaldhouten planken met een kunststof paneel. Het kunststof paneel vormt een onderhoudsvrije barrière op- en boven de waterlijn, en de naaldhouten planken onder water maken het schot betaalbaar en constructief. Deze unieke combinatie garandeert een dubbele levensduur ten opzichte van volledig houten schotten.

Meer informatie?

Bent u overtuigt van onze producten? Bekijk dan één van de onderstaande pagina’s of neem contact met ons op.

Volg ons op LinkedIn!

Contactformulier

Neem direct contact met ons op via onderstaand contactformulier. Wij reageren meestal binnen één werkdag.

De beller is sneller: +31 (0) 85 75 000 75

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.