Eendentrap op maat gemaakt

Faunatrappen op maat in Weert

Noodzaak voor faunatrappen op maat

Voor de gemeente Weert zijn er maatwerk faunavoorzieningen geprefabriceerd en ter plaatse gemonteerd. De maatwerk faunatrappen zijn gerealiseerd in de bassins aan de Kampershoek 2.0. Dit bassin dient als waterberging om oppervlaktewater van nabij gelegen logistieke panden op te vangen. Het water wordt vervolgens via ondergrondse structuren afgevoerd naar nabij gelegen oppervlaktewater. Het bassin is een afgesloten bak waardoor vooral eendenkuikens slecht of nauwelijks uit de bassins kunnen komen. De noodzaak van een faunatrap werd pijnlijk zichtbaar toen er bij laag water een koppel eendenkuikens vast kwamen te zitten in de bassins. De brandweer en dierenambulance zijn ter plaatse geweest en hebben de eenden uit het afgesloten bassin bevrijd.

Na de reddingsoperatie zijn er door de brandweer direct tijdelijke faunatrappen aangebracht. Vervolgens heeft HIP Groen de opdracht gekregen om definitieve eendentrappen aan de betonnen wanden te realiseren. Er is gebruik gemaakt van FSC gecertificeerde hardhouten planken met daarop latjes geschroefd om grip te creƫren. De eendentrappen zijn op strategische plekken aangebracht, onder andere op de hoeken van de rechthoekige bassins en ertussen met een maximale afstand van circa 50 m.

Door het plaatsen van de faunatrappen voldoet de gemeente Weert aan de zorgplicht zoals opgenomen in de wet natuurbescherming (art 1.11, lid 1 en 2). HIP Groen helpt u graag om aan deze zorgplicht te voldoen. Naast de productie en leverantie van onze standaard eendentrappen, realiseren wij zoals in Weert ook maatwerk. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie en/of advies.